Studying Art

Kunst 101: Kunstacademies in Nederland

Zijn een aantal bekende namen van kunstenaars in Nederland. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe ze begonnen zijn als kunstenaar? Educatie is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kunstenaar. Daarom hebben we besloten een lijst samen te stellen van Academies in Nederland.

1. De Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten Den Haag

Photo by: T. Krijgsman

De koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) is opgericht in 1682 en daarmee de oudste kunstacademie van Nederland. Toen de Confrérie Pictura zich van het schildersgilde afsplitste vonden haar leden dat Den Haag behoefte had aan een school met een kunstopleiding. Bekende alumni van de school zijn Jan Cremer en Co Westerik. 

2. Gerrit Rietveld Academie

De Gerrit Rietveld Academie bevindt zich in Amsterdam. De school staat bekend om haar focus op autonomiteit. Stijlen als De Stijl en Bauhaus hebben een grote invloed gehad op de school. Bekende alumni van de school zijn:  Maria Barnas, Carl Hollander en Ap Sok. 

3. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is met 4400 leerlingen de grootste kunstacademie van Nederland. De school vindt onderzoek erg belangrijk en heeft daarom banden met The Open University in Groot-Brittannië. De HKU biedt onder andere onderwijs in theater, beeldende kunst, kunst en Economie, design en media aan. Bekende Alumni van de academie zijn Najib Amhali, Floortje Dessing en Ester Gerritsen.  

4. Academie Minerva

De Academie Minerva is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Naast opleidingen in Groningen biedt de school heeft ook een afdeling in Leeuwarden waar onderwezen wordt over popcultuur.  Bekende alumni van de school zijn Jan Wiegers, en Sam Drukker. 

5. Willem de Kooning academie

Photo by: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Willem de Kooning Academie, afgekort WDKA, is een kunstacademie in Rotterdam en deel van de Hogeschool Rotterdam. De academie is vernoemd naar kunstenaar Willem de Kooning; een abstract expressionistisch kunstschilder. Voordat de academie vernoemd werd naar de Kooning heette het instituut de Academie voor de beeldende kunsten Rotterdam. 

De kunstacademie bevindt zich in en voormalig bank in Rotterdam, tevens één van de weinige gebouwen in de stad die het bombardement overleefd hebben. Bekende alumni van de school zijn Sander van de Pavert, Kees Torn, Fiep Westendorp, Joep van Lieshout en Willem de Kooning [waarnaar de school ook genoemd is].

Jacques Tange heeft ook zijn opleiding genoten aan de Willem de Kooning academie die toen nog Academie voor beeldende kunst en technische wetenschappen heette. 

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart